Køer
på Vigen Strandpark |
Skrevet:
fredag, d. 26. november 2004 kl. 11:18
Skrevet af: Louise Lauritsen |
El-hegn
om Sønderø foruroliger restauratør |
|
Roskilde
Kommune er i færd med at sætte et el-hegn op omkring Sønderø
ved Vigen Strandpark. Indhegningen er til økologiske køer,
som fra foråret indtager området.
- Hegnet laves for at holde dyrene inde og ikke folk ude.
Der bliver fortsat offentlig adgang til området, og
hegnet går ikke helt ned til vandkanten, siger Jørn
Pedersen, der er leder af Park og Vejafdelingens drift og
servicegruppe.
Der bliver derudover bygget en række overgange over det
elektriske hegn.
Kommunen har indgået aftale med Sønderø Kogræsserforening,
som gratis får stillet området til rådighed. Til gengæld
får kommunen løst sit problem med kæmpebjørneklo i området.
- Vi vil ikke hindre færdslen på arealet, så de køer,
vi sætter ud, er ikke farlige. Der vil blive tale om
hun-dyr, siger Kenneth Handberg fra Danmarks
Naturfredningsforening i Roskilde, som har taget initiativ
til etablering af de to kogræsserforeninger i byen.
Der kan komme til at gå op mod 14 køer på Sønderø, og
de vil alt efter vejret blive sat ud i slutningen af april
eller starten af maj og slagtet i løbet af efteråret.
Ødelægger forretning
Hos Restaurant Vigen er man ikke begejstret over udsigten
til at få en flok økologiske køer som nærmeste nabo.
El-hegnet går nemlig kun få meter fra restaurantens
terrasse.
- Dette er en familierestaurant, hvor folk er trygge ved
at medbringe deres børn, fordi de kan lege frit på området.
Men nu får vi et elektrisk hegn kun fem meter fra hækken,
siger indehaveren af Restaurant Vigen, Helene Buch.
Hun forudser også, at en lang række strandgæster får
spoleret deres sommer på grund af køerne.
- Det er urimeligt, at Roskildes borgere ikke længere kan
komme herud og nyde naturen og udsigten uden at skulle
forcere et el-hegn, siger Helene Buch.
Køernes indtog kommer sandsynligvis til at påføre hende
ekstra udgifter, da Fødevareregionen har krævet, at
restauranten etablerer insektnet foran vinduer og døre,
der er åbne, under fremstilling af fødevarer.
- Det er dyrt. Men hvad med vores udsigt. Vi markedsfører
os på den smukke udsigt fra restauranten. Skal vi til at
have insektnet op overalt, så ryger noget af udsigten,
siger Helene Buch.
Hun understreger, at hun ikke har noget imod de økologiske
køer, men beklager, at el-hegnet er sat så tæt på
hendes forretning. |
|
|